Vypalování trávy a pálení klestí, větví, listí

10.03.2011 15:57

 První požáry trávy hasiči zaznamenali již v únoru 2011. V období od 01. 01. - 10. 03. 2011 hasiči Pardubického kraje vyjeli celkem k 45 požárům trávy, ve stejném období loňského roku se jednalo pouze o dva požáry. Tyto čísla se nijak neliší od čísel loňských, pouze se jedná o posunutí období - od 20. 03. - 30. 04. 2010, kdy v Pardubickém kraji bylo taktéž 46 požárů trávy. Počty požárů nám odráží stav počasí, úbytek sněhu, kdy nedočkaví zahrádkáři vyrážejí na své louky, trávníky mnohdy se zapalovačem namísto hrábí.

Doufejme, že se jednalo již o poslední čísla těchto požárů, neboť mnozí z těchto zahrádkářů si vůbec neuvědomují, že porušují zákon o požární ochraně. Občané nesmí vypalovat porosty, ale taktéž způsobit požár například při pálení starých větví, listí. Za tento přestupek jim hrozí sankce až 25 000 Kč.

Ještě dnes se můžete setkat se zbytky sněhu v odlehlých, stinných koutech, a proto si mnohdy neuvědomíme, že tráva je suchá a podceňujeme riziko vzniku požáru.  To přesně odpovídá situaci, kdy začátkem března zahrádkář chtěl spálit staré větve z vánočního stromečku, spálit ořezané větve z ovocných stromků, avšak si vybral nesprávné klimatické podmínky (vítr) a nedokonale uhasil ohniště. Požár se rozšířil a spálil cca 10 arů louky.

Horší situace nastala, kdy majitel rodinného domku si chtěl „uklidit“ před plotem a začal vypalovat trávu (přestože je to zakázané). Opět vítr tomu napomohl a lehla popelem louka, pole o rozloze 7 ha.

Pokud se domníváte, že si ušetříte práci tím, že vypálíte starou trávu, mějte na paměti, že se dopouštíte přestupku na úseku požární ochrany a mnohdy budete muset stejně vzít hrábě a shrabat suchou trávu, které ušla plamenů, a také to, že několik let nebudou na vašem vypáleném pozemku žít některé druhy zvířat a rostlin.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode