Krásné barevné vánoční osvětlení - je ale bezpečné?

20.12.2010 06:59

Jednou za rok k nám přijdou vánoce a my se snažíme naše byty zkrášlit. Mnoho z nás každý rok investuje i do venkovního zkrášlení ať již „pouhým“ vánočním elektrickým řetězem na střeše nebo na stromcích, někteří dělají celé divy z osvětlení – komety, sněhuláky, saně podobně.

Pokud budete zdobit Váš byt, tak než zapojíte dekorační osvětlení - řetěz z elektrických svíček, elektrický svícen, kometu, než osvětlíte betlém, měli bystě udělat krátkou kontrolu:

-       důkladně zkontrolujte před použitím řetězy, ať už nově kupované nebo vytažené z krabice

-       ujistěte se, že kabeláž není poškozená, „nekoukají“ na vás volné dráty, žárovky nejsou rozbité a uvolněné

-       zkontrolujte, že dekorativní osvětlení má bezpečnostní transformátor

-       v případě, že máte automatický přepínač barevných svíček, zjistěte, zda funguje. Je-li v provozu pouze určitý okruh (svítí pouze některé svíčky, další nesvítí), dochází k přehřívání a můžete se při doteku žárovky spálit

-       zjistíte-li poškození, raději kupte nové světelné dekorace

-       i vánoční osvětlení potřebuje přestávku – šetřete energií a vypínejte je, když jdete spát nebo na procházku.

Máte na střeše, stromu celý rok umístěné dekorativní osvětlení a letos jej chcete zapnout, i vy byste měli udělat krátkou kontrolu, zda nedošlo k poškození. Taktéž se ujistěte, že vánoční elektrický řetěz nebo jiná dekorace je určena pro venkovní použití a ne pouze pro vnitřní. Zda je zařízení možné umístit ven, zjistíte podle IP krytí (vnitřní prostory alespoň IP20, venkovní prostory IP 44).

Nezapomínejte, že v případě přetížení obvodu (o vánocích se zapojují různá osvětlení, nové hračky, spotřebiče, nedostatečné množství zásuvek se nahrazuje prodlužovacími kabely a dalším umisťováním rozboček), může dojít i k požáru.  

Ujistěte, že víte, kde můžete v případě nutnosti vypnout přívod el. energie a že se k němu dostanete (není zarovnán lyžemi, nepotřebnými krabicemi apod.).

Pamatujte, že zařízení pod elektrickým proudem nesmíte hasit vodou ani vodním nebo pěnovým hasicím přístrojem.

Pokud by byl někdo zasažen el. proudem, nejdříve odpojte zařízení od přívodu až pak je-li to bezpečné, odstraňte osobu od zařízení (v případě přívodu el. energie do zařízení, můžete být zasaženi proudem i vy).

 

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode